Si vieni a lo Ciliento nun te perde
no piatto re fusiddi fatti in casa.
E’ na pietanza ca ra tiempi antichi
ogni figlia la mpara ra la mamma.
P’accumenzà se cerne la farina
fatta co sarevodda e carusedda,
lo grano re la chiana ca ogni spica
arreglia cuocci gruossi commìa nuzzi.
E p’ammassà nce vòno puzi fuorti
re femmene co menne e culi a poppa-
La vampa re lo fuoco iomba mbacci
E rire re salute inta l’uocchi.
Nc’è chi l’ammassa co l’acqua mbucata
e chi nce mette pure tre o quatt’ova.
Quann’è cresciuta, la pasta se spezza
a piezzi a piezzi e poi secengoleia
co no fierro affilato nfarenato
pe non la fa azzeccà la pasta mmano.
E lo fusiddo pronto attorcigliato
se stenne nfila nzimma lo tumpagno
pe lo fa ventulià quacche mezzora
pecchè assucato se mantne meglio.
Se ncoppolano appenaroppo fatti
co no mesale frisco re lessìa.
Pe lo suco? La carne re castrato
cresciuto co le fraschere muntagna
e cuotto chiano chiano a lo tiano
e ore sane refunnenno acqua
nzimma le pemmarole re buttigli
ca sò cresciute sulo co la cota
inta le terre bbone a cerassole.
vuddute a caurara int’austo.
E n’addà mai manca vasilicoia,
n’addore r’aglio e no pupacchio forte..
Pe lacuttura poi s’addà stà accorte.
pecchè addà esse sempe chera iusta.
Lo fusiddo si è cruro nchiomma ncuorpo
si è troppo scuotto se face a papocchia.
Equanno è cuotto iusto e s’è sculato
inta na nsalatiera va cunzato
strati, co criterio e co pacienza.
Prima lo suco a cuoppi e po’ na vranca
re pecorino tuosto ch’è curato
pe misi nzimma no cannizzo appiso
inta lo vuttaro ventuliato.
poi ancora n’ato strato re fusiddi
e l’ato suco e l’ato pecurino;
accussì finoa quanno s’è ghiencuta
la insalatiera grossa fino a l’uorlo.
E poi ài che mangià quanno l’addore
se spanna pe la casa e ghieche l’aria.
E se nne scennepe lo cannarone
Lo vino tuosto russo com’a sango
ca nzorra e rire int’a lo bicchiereri